‘Verhogen van de kwaliteit van de zorg voor ouderen is onlosmakelijk verbonden met goede zorg voor de mensen die het werk doen. Die hebben recht op echte banen en een fatsoenlijk inkomen’, aldus Kitty Jong, vicevoorzitter van de FNV: ‘Deze agendadraagt hieraan bij.’
Nederland vergrijst in een rap tempo. Het aantal 80-plussers stijgt van 700.000 naar 1.250.000 in 2025. Mensen blijven langer thuis wonen met ondersteuning waar nodig. Daardoor verandert de aard en de zwaarte van de zorgvraag. Door hoge werkdruk, een gebrek aan echte banen, een krappe arbeidsmarkt en veel openstaande vacatures is het een grote uitdaging om aan die zorgvraag te voldoen. De komende jaren zijn, naast het behoud van medewerkers in de zorg voor ouderen, 100.000 tot 125.000 extra zorgmedewerkers nodig.
Lange termijn
De arbeidsmarkt in de zorg is breder dan zorg voor ouderen. FNV wil meewerken aan een platform waarin alle partijen deelnemen en dat ervoor zorgt, dat werk in zorg en welzijn ook op de langere termijn goed geregeld is. Daarbij zouden verantwoordelijkheden dichtbij de mensen, op lokaal en regionaal niveau, gestalte moeten krijgen.
Ondertekenaars
Naast de FNV hebben vakbond CNV, brancheorganisatie ActiZ, branchevereniging BTN, Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, de MBO Raad en het ministerie van VWS de Arbeidsmarktagenda 2023 ontwikkeld en getekend.
Persbericht Aan het werk voor ouderen
Namens alle ondertekenende partijen is over de Arbeidsmarktagenda 2023 dit persbericht verstuurd.